klachtenprocessen van Oost west wonen

Waterdichte processen bij Aqualectra met behulp van Sensus BPM Online

Student experience intro

Waterdichte processen bij Aqualectra met behulp van Sensus BPM Online

Hoe wordt Sensus BPM Online gebruikt binnen een nutsbedrijf in het Caraïbisch gebied met 9 functionele gebieden en meer dan 600 werknemers? Ontdek het in deze klantcase! Voor deze klantcase hadden we het genoegen om Saskia Korving, Head of Department Business Process Competence Center, bij Aqualectra, te interviewen. Saskia is al ruim 15 jaar werkzaam bij Aqualectra, een semi-overheidsbedrijf, dat verantwoordelijk is voor zowel de productie als de distributie van drinkwater en elektriciteit voor heel Curaçao. Het zuiveren van zeewater tot hoogwaardig drinkwater is een van hun kernactiviteiten.

 

Eenvoud in een hectische wereld

Saskia legt uit dat het als Caraïbisch eiland bijna onmogelijk is om hulp te krijgen van andere landen als er problemen zijn met de watervoorziening of de elektriciteit. Dit is een uitdaging die Curaçao als eiland met zich meebrengt. Aqualectra is een organisatie met meer dan 600 medewerkers en 9 functionele gebieden, zoals Productie, ICT en Communicatie. In deze complexe omgeving is eenvoud van cruciaal belang. Saskia benadrukt dat dit hetgeen is wat ze zo waardeert aan Sensus BPM Online. De eenvoud en gebruiksvriendelijkheid van Sensus BPM Online maken het begrijpelijk en toegankelijk voor iedereen.

 

De waarde van consistentie

“Het is belangrijk om constante kwaliteit te leveren aan de klant”, benadrukt Saskia. “We willen onze klanten kunnen garanderen dat onze producten altijd aan de overeengekomen specificaties voldoen. Het gebruik van procesmanagement is een belangrijke voorwaarde om deze leverbetrouwbaarheid te kunnen waarborgen.” Sensus BPM Online helpt Aqualectra met het behoud van de ISO 9001 certificering. “ISO 9001 ontwikkelt ook, dus dan is het ook goed om continu de processen te verbeteren en efficiënter te maken. Daarin ondersteunt Sensus heel goed”, aldus Saskia.

 

De sleutel tot succes

Succesvol gebruikmaken van Sensus BPM Online vereist een juiste aanpak. Saskia legt uit dat de processen worden beschreven in kleine groepen van maximaal 4 personen. Dit groepje bestaat uit een leidinggevende en medewerkers uit het team. Tijdens deze procesmodelleersessies heerst er een informele en luchtige sfeer waarin iedereen vrij is om het proces vanuit zijn eigen perspectief te belichten. “Ik krijg er heel veel energie van. Je werkt er met z’n allen aan en er hangt een positieve sfeer”, voegt ze toe. Vervolgens wordt het gehele proces stap voor stap doorgenomen met het hele team dat betrokken is bij het proces. Iedereen krijgt de kans om feedback te geven en het proces wordt waar nodig aangepast. Dit zorgt ervoor dat het proces daadwerkelijk klopt én alle teamleden betrokken zijn.

Een belangrijke les die Saskia gaandeweg heeft geleerd is dat de processen in de eerste plaats worden beschreven voor “je mensen”, de medewerkers, en niet voor auditors of consultants. Dit maakt het nu juist zo belangrijk dat de medewerkers de processen weten te hanteren.

 

Blik op de toekomst

Bij Aqualectra zijn nog niet alle processen vastgelegd in Sensus BPM Online. Desondanks wordt er hard gewerkt om dit te realiseren. De reeds beschreven processen zijn inzichtelijk voor iedereen, dankzij de Sensus Process viewer. Bovendien zal Sensus BPM Online ingezet worden voor procesverbetering. Het is heel leuk om te zien dat Saskia’s enthousiasme voor procesmanagement anderen aansteekt binnen Aqualectra. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat Saskia en haar collega’s de waarde van Sensus BPM Online binnen Aqualectra de komende jaren verder zullen optimaliseren!

Wilt u ook waterdichte processen?

Met onze unieke Sensus BPM Online oplossing voor procesmanagement kunt u alle processen in uw organisatie in kaart brengen, verbeteren en intern delen. Een solide fundament om snel in te spelen op kansen en bedreigingen en om consequent verbeteringen door te voeren.

“Het is belangrijk om constante kwaliteit te leveren aan de klant”, benadrukt Saskia. “We willen onze klanten kunnen garanderen dat onze producten altijd aan de overeengekomen specificaties voldoen. Het gebruik van procesmanagement is een belangrijke voorwaarde om deze leverbetrouwbaarheid te kunnen waarborgen.”

Saskia Korving

Head of Department Business Process Competence Center, Aqualectra

Nieuwsbrief

Laat u inspireren met de Sensus process management nieuwsbrief

Vul hieronder uw e-mailadres in om deze te ontvangen.